bolavé klouby

Co způsobuje bolest kloubů a co pomůže?

Bolest čelistního kloubu může poukazovat na to, že jste v nedávné době jedli nějaké hodně tuhé jídlo, které bylo třeba důkladně rozkousat. Bolest kolene zase může znamenat, že nemáte kvalitní boty, nebo to přeháníte s běháním. Jsou to ale všechny příčiny, kvůli kterým vám bolest kloubů nedá spát?

Pokud pracujete každý den na počítači, nebo máte manuální práci, pravděpodobně jste někdy zaznamenali bolest kloubů na ruce. Nemusí jít ale o pouhé přetížení a únavu, celkem často se tímto způsobem projevuje i vážné kloubní onemocnění. (Zvýšenou pozornost by měla u vás v tomto ohledu vyvolat stěhující se bolest kloubů a bolest kloubů v noci.)

Samozřejmě, ne každé píchnutí v koleni a bolest kyčelního kloubu vyžaduje neprodlenou návštěvu lékaře, zvlášť, pokud víte, co vašim problémům předcházelo. Pokud se ale jedná o dlouhodobý problém, který se navíc periodicky vrací, nejspíš s vašimi klouby není vše v naprostém pořádku.

proč mě bolí klouby příčiny

Proč mě bolí klouby – příčiny

Artritida

Jedním z chronických onemocnění kloubního aparátu je artritida. (Případně také revmatoidní artritida.) Jde o onemocnění, které souvisí s fungováním lidského imunitního systému. Ten napadá svoje vlastní tkáně a v těle se kvůli tomu tvoří dlouhodobý zánět. Nejvíce tímto onemocněním trpí chrupavky a kosti kloubů, zánět se ale může rozšířit i do očí, srdce a dalších důležitých tělesných orgánů. Toto onemocnění častěji postihuje ženy a dovede významně zkrátit věk dožití.

Artróza

Artróza, nebo také osteoartróza, je další chronické onemocnění kloubů, pro které je rizikovým faktorem vyšší věk. Toto onemocnění nejčastěji postihuje kyčle, může se ale rozšířit i do ramene, páteře, prstů atd.

Příčinou pohybových problémů je postupná destrukce chrupavky, která nemůže normálně vykonávat svou primární funkci. Kromě bolesti a ztuhlosti se i s tímto onemocněním pojí přítomnost zánětu. První stádia této nemoci se nedají poznat, protože chrupavka nemá nervová zakončení, prostřednictvím kterých by mohla signalizovat přicházející problém.

bolest kloubů artróza artritida

Další možné příčiny

Bolest kloubů může souviset s i mnoha dalšími jevy, které mohou mít na normální stav pohybového aparátu negativní vliv.

Mezi hlavní podezřelé patří:

  • Úraz
  • Dna
  • Zánět tíhového váčku
  • Natažené svaly a šlachy
  • Osteoporóza
  • Lupus
  • Rakovina

A mnoho dalších.

Tělo také může reagovat na zvýšenou zátěž při sportu, na nevhodnou obuv, špatný posed a postoj a podobně.

Jak se liší u různých kloubů?

Co se týče revmatoidní artritidy, pro ni jsou typické deformované prsty na rukou, kvůli kterým lidé nemohou vykonávat své obvyklé denní aktivity. (To se ale většinou děje až v pozdějších fázích nemoci.) U kyčle, kolen a ramen je zase větší pravděpodobnost, že vás začne trápit revmatoidní artritida.

co pomůže na bolavé klouby

Co pomůže na bolavé klouby?

Na tuto otázku neexistuje žádná jednoduchá odpověď, protože každý problém má svoji vlastní charakteristiku a příčinu. Pokud ale hovoříme o artritidě a artróze, které se v současné době nedají vyléčit (lékař vám může pomoci se zmírněním příznaků a se zpomalením progrese), doporučuje se používání speciálních krémů na klouby, které dovedou tlumit bolest a někdy i zánět.

Také je vhodné zaměřit se na kvalitu vašeho každodenního jídelníčku. Cílem je, aby v něm bylo zvýšené množství ovoce a zeleniny. Obě tyto skupiny jsou bohaté na vitamíny a antioxidanty, které dovedou podpořit normální stav organismu a dovedou bojovat proti vznikajícím zánětům. V neposlední řadě, opravdu silná bolest se dá řešit užíváním léků.

Jak pečovat o své klouby?

Velmi důležitým krokem je dlouhodobé užívání kvalitní kloubní výživy. Samozřejmě, artritidu ani artrózu nevyléčí, může vám ale pomoci s pohyblivostí a také může zmírnit pociťovanou bolest. U mírnějších problémů (které byly způsobeny sportem nebo fyzicky namáhavou prací) vám zase může nabídnout lepší regeneraci po odvedeném výkonu.

Ve složení dobré kloubní výživy najdete například:

  • Chondroitin
  • Glukosamin
  • Kolagen
  • Vitamín C
  • MSM
  • Kadidlovník pilovitý

Vůbec se nebojte ani dalších látek, které prospívají normálnímu stavu kostí a kloubů (vitamín K, vitamín D, vápník…).

bolest kloubů kloubní výživa

Co se týče pohybové aktivity, dobrým tipem je protahování, jóga a plavání. Před žádným cvičením se ale nezapomeňte opravdu důkladně protáhnout, protože v opačném případě hrozí, že si způsobíte nějaké vážnější zranění. V případě, že cítíte při pohybu hodně ostrou až nesnesitelnou bolest, okamžitě přestaňte a vyhledejte lékaře.